preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Prof. Blaž Mađer" Novigrad Podravski

Login
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Upis u srednju školu

Klikom na fotografiju otvara se portal www.upisi.hr

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručno usavršavanje u Švedskoj u okviru Commenius programa
Autor: Mirjana Mihalec, 7. 9. 2011.

Naša knjižničarka i profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, Dijana Bagarić,  boravila je od 21. do 28. kolovoza 2011. godine na Comenius stručnom usavršavanju u Kinda Education Centru u Rimforsi u Švedskoj.

Klikom na OPŠIRNIJE pročitajte cijeli članak te pogledajte fotografije.


Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je našoj profesorici hrvatskoga jezika i školskoj knjižničarki Dijani Bagarić financijska sredstva za sudjelovanje u aktivnosti Comenius stručnog usavršavanja. Comenius je jedan od potprograma Programa za cjeloživotno učenje koji obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i opće srednje i školsko obrazovanje s ciljem  promicanja svijesti o raznolikosti europskih kultura, poticanja osobnog razvoja sudionika, razvoja i usavršavanja vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu.

Prof. Bagarić provela je 8 dana u Kinda Education Centru koji se nalazi u Rimforsi, prekrasnom mjestu okruženom šumama i jezerima smještenom 40 km južno od Linkopinga na jugoistoku Švedske. Usavršavanje je bilo namijenjeno odgajateljima i profesorima iz cijele Europe koji su kroz predavanja i praktičan rad, različite radionice i rasprave, suradnički rad i zabavu te boravljenje u prirodi naučili više o tome kako uspješno poučavati u prirodi, usvojili nove pristupe i strategije te metode i ideje kojima će djeca lakše svladavati nastavno gradivo i biti motiviranija za rad izvan učionice, ali i u učionicama.

Među 40 sudionika usavršavanja iz Belgije, Bugarske, Mađarske, Španjolske, Portugala, Grčke, Estonije, Engleske, Rumunjske, Litve, Luxembourga, Francuske, Poljske i Njemačke bila je i prof. Bagarić kao jedina sudionica iz Hrvatske.

Prof. Bagarić napominje kako su s radom počinjali svaki dan u 6.57 jutarnjim kupanjem u jezeru, a zatim su kroz različita predavanja usvajali teorijska znanja o podučavanju i učenju izvan učionice, a kroz radionice naučili nove aktivnosti i igre koje poticajno djeluju na motivaciju učenika koja je jedan od najvažnijih dijelova nastavnog procesa. Osim napornog rada imali su priliku iskusiti kanuing jezerom, posjetili su spilje u kojima su nekad obitavali trolovi, obišli nekoliko osnovnih i  srednjih škola, sudjelovali u internacionalnoj večeri gdje su svi sudionici predstavili svoju zemlju i kulturu domaćim proizvodima, glazbom i plesom...

 Kao jedno od najzanimljivijih predavanja prof. Bagarić izdvaja predavanje prof. Anders Szczepanskog sa sveučilišta u Linkopingu koji je govorio o svim prednostima podučavanja izvan učionice, utjecaju na zdravlje djece, o provedenim istraživanjima i napisanim studijima na tu temu. Organizatori tečaja,  prof. Dušan Bartunek i Margrit Hensler bili su zaduženi za praktični dio seminara, rasprave i radionice kroz koje su sudionici naučili mnoštvo aktivnosti i igara kako nastavu u prirodi učiniti zornijom i zanimljivijom učenicima.

Tijekom osam dana intenzivnog rada i boravljenja u prirodi, dijeljenja iskustva i znanja s kolegama iz europskih zemalja, učenjem baziranom na iskustvu, igranja i zabave sudionici su sa sobom kući ponijeli mnoštvo novih ideja kojima će zasigurno poboljšati svoj rad, a i pridonijeti poboljšanju kvalitete školskog obrazovanja u svojoj zemlji. Prof. Bagarić ističe da će svoje iskustvo i znanja stečena na stručnom usavršavanju prenijeti svojim kolegama u školi i izvan škole te se nada da će kvalitetnije raditi s učenicima koji će učiti s više entuzijazma i razviti pozitivan odnos prema prirodi koja ih okružuje. Nada se i da će njezino pozitivno iskustvo poticajno djelovati na sve učitelje koji se žele profesionalno usavršavati i unaprijediti kvalitetu postojećeg nastavnog rada te koji žele poboljšati svoje osobne i socijalne  vještine i tako postati bolje osobe i učitelji.Priloženi dokumenti:
Attachments_2011_09_7.zip (13.93 MB)
clip_image001.jpg (67.47 KB)
clip_image002.jpg (38.19 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Dokumenti za prikaz

preskoči na navigaciju