2022-03-11 20:35:00

Harry Potter radionica s učenicima 7.a razreda

U Godini čitanja, svi razredi OŠ „Prof. Blaž Mađer“ odabrali su razrednog pisca kojeg će „posvojiti“ u tekućoj školskoj godini. Svaka učionica imenovana je po odabranom autoru, a učenici sudjeluju u aktivnostima vezanim uz „posvojenog pisca“.

Učenici 7.a razreda kao razrednu autoricu odabrali su poznatu britansku spisateljicu J.K.Rowling koja je svjetsku slavu stekla knjiškim serijalom o čarobnjaku Harryju Potteru. Tim povodom održan je prigodan sat i radionica s učenicima. Prije održane radionice provedena je anketa o poznavanju lika i fenomena Harryja Pottera.

Na početku sata otkrili smo detalje iz života spisateljice, privatnog i spisateljskog, pa su tako učenici saznali da autorica piše i pod pseudonimom Robert Galbraith te su imali priliku saznati koje su životne borbe prethodile velikom uspjehu autorice.

Drugi dio sata zamišljen je kao rad u timu gdje učenici nakon riješenih zadataka pristupaju izvedbi pokusa. Učenici su podijeljeni u timove, točnije u domove na koje je podijeljena škola u Hogwartsu (škola čarobnjaštva i vještičarenja koju polazi Harry Potter).

Kao što je to slučaj u knjigama (i filmovima!), učenici su razvrstani u domove uz pomoć razredbenog klobuka. Učenici su uz klobuk na glavi, zamahom štapića (nalik Harryjevom) izgovarali „Misli mi istraži i put u moj dom pokaži!“ i tako otkrili kojem domu pripadaju.

Nakon razvrstavanja slijedili su zadaci i grupni rad na tekstu. Učenici su u HP knjigama pronalazili odgovore na postavljena pitanja, a svaki je odgovor bio povezan s jednim od pokusa koje su kasnije izvodili.

Prije pokusa, učenici su morali otkriti lozinku koja im je bila ispisana nevidljivom tintom. Ta lozinka odredila im je redoslijed izvođenja pokusa. Uz malo čarolije (kurkume!) i nekoliko poteza kistom, nevidljiva lozinka na bijelom papiru postala je vidljiva.

Nakon toga je uslijedio najzabavniji dio sata kada su učenici redom izvodili pokuse vulkan u čaši, električni partviš, svijeća u čaši te leteća vrećica. Učenici su iskazali osobit interes, snalaženje u tekstu, ali i spretnost u izvedbi čarolija 😊

Ako i vi želite otkriti kojem domu pripadate, pozivam vas da to otkrijete uz pomoć kviza koji je dostupan skeniranjem QR koda.

Fotografije su pod opširnije.

Suzana Jarnjak Ivanović, školska knjižničarka


Osnovna škola "Prof. Blaž Mađer" Novigrad Podravski